Eines de canvi

La separació tradicional entre poders (legislatiu, executiu, judicial) sembla que se’n va per la porta del darrere. L’equilibri i contrapoder que havien de tenir entre ells es dilueix, víctima de les nominacions, ingerències, interessos i altres males herbes de molts dels nostres prohoms. El poder econòmic ha pres també a l’assalt no només els reductes d’alta política sinó també la premsa, i les grans capçaleres informatives formen cada vegada més part d’un conjunt d’empreses que es dediquen no ja a informar, sinó a generar notícies per vendre més i, pel camí, donar visions partidistes i esbiaixades de la realitat.

Això sempre ha estat així, segurament, però amb la ubiqüitat de les tecnologies de la informació s’ha fet encara més evident i desproporcionat, alhora que recognoscible.

Com tornar, doncs, a una república democràtica, amb separació de poders i premsa lliure? Com esquivar la servitud voluntària a la que ens encaminem, sembla, sense ni adonar-nos-en?

Vivim un canvi, no hi ha dubte. Però el canvi no és l’ús del telèfon omnipresent, la comunicació constant o la continua informació: això son simples símptomes externs. El canvi que vivim és la conscienciació de les nostres possibilitats, l’agrupament i la coordinació, les accions conjuntes, l’exigència de transparència i de dades, les possibilitats de discussió i d’enriquiment.

Les webs i aplicacions poden servir (serviran) tant per informar com per actuar: saber què fa qui, controlar pressupostos, o tenir informació de l’empresa de la que volem comprar un producte (condicions de treball, paradisos fiscals), permetran aplicar el clàssic ecologista (pensa globalment, actua localment) d’una manera gairebé immediata a tot allò que fem, i per això la generació d’eines i protocols lliures i de codi obert, que garanteixin la neutralitat de la xarxa i l’accés global seguiran sent claus per disposar de llibertat i facilitat de control dels governs (opendata, transparència, iniciatives de govern obert, periodisme de dades i observatoris municipals) per part de la ciutadania.

Vist això, caldrà seguir adaptant les velles receptes al nou món: actors diferents (alguns), mateixos interessos, només que ara hi ha més eines per cercar una societat més justa.

Tagged , , , ,

5 thoughts on “Eines de canvi

 1. pqs says:

  Pot ser jo no hauria emprat el verb retornar, ja que ha Espanya mai hi ha hagut una separació de poders. El nostre règim actual és clarament democràtic, però mai no ha instaurat una vertadera separació i això ve del propi disseny de les institucions. Per exemple, aquí el govern prové del parlament, no d’una elecció directa i separada, com als EEUU. Això fa que el govern i el parlament siguin sovint carn i ungla, sobretot durant les majories absolutes. També és cert que hi ha hagut una degradació progressiva de la separació, però hem de tenir clar que, de fet, a Espanya la separació no s’ha instaurat mai.

  • Manel says:

   Tens raó en el que dius de la separació estricta de poders a Espanya, Pere.
   El “tornar” jo l’aplico a la degradació que tu esmentes, al que sembla cada vegada una barreja més gran entre interessos empresarials i polítics, barreja que potser sempre ha estat, però que ara ja no sembla que s’amagui gaire i que ens vulguin fer comulgar amb rodes de molí.
   Cap problema doncs, si vols canviar el tornar per un anar: la qüestió serà fer el camí.

 2. Bonus- free embroidery sample with publication join. One other great way to
  join with me is by way of Fb , Pinterest , Twitter , Google+ or Observe my weblog with Bloglovin I’m wanting forward to attending to know you and creating collectively!

  my website maxi skirt pattern

 3. Darian Braun says:

  So my advice for you is, choose those brands that come with different sizes so that
  you can choose the smallest bottle for first trial with a new brand.
  Our sweat (containing uric and lactic acids) and body oils
  promote this acidic environment. Coconut oil extract benefits our health in many
  ways.

 4. rampage site says:

  Pretty portion of content. I just stumbled upon your website and
  in accession capital to say that I get in fact loved account your
  weblog posts. Anyway I will be subscribing to your feeds
  or even I fulfillment you get right of entry to constantly rapidly.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>